Fel viktnedgång – Ett perspektiv

Jag skrev ett inlägg på Instagram som fick ganska stor spridning och uppmärksamhet. Det hela handlade om att jag mer och mer börjar inse att mitt fantastiska resultat från 2018, kanske inte var så fantastiskt. Det kan man tycka verkar konstigt, men jag ska förklara…

När det gått en tid sedan en händelse, en prestation, eller kanske vinst / förlust, börjar man (eller jag) få perspektiv på saker och ting. Tidsuppfattningen kan variera, vissa små detaljer suddas ut, motgångar och tråkiga saker glöms av och de fina och påtagliga förändringarna (i detta fall) tar mer plats i historien. 

Förändring 2018
Förändring under min första omgång, 2018


Se på denna bild som jag ofta har som måttstock och ”skryt”. Det är en otrolig förvandling över fem månader. Näst intill ett halvår alltså. Vikten gick ner rejält, mina mått jag gick efter sänktes kraftigt och jag såg bättre ut (i mina ögon) än vad jag gjorde innan.

Hur gick då den förvandlingen till och vilket pris fick jag betala?

Exempelvis var kosten ENORMT strikt. Jag drack INGEN alkohol, INGET godis, INGA tilltugg så som popcorn, chips eller nötter. ALDRIG stora portioner mat och ALDRIG någonting av det vi till vardags kallar ”skräpmat”, d.v.s. McDonalds, Pizza eller hämtmat.
Vägde maten och hade stenkoll via en app (Lifesum) hur mycket kcal jag fått i mig varje dag.

Utöver kosten tränade jag på gränsen till vad jag DÅ klarade av. Sprang mycket, för mycket för vad kroppen klarade av, skulle det visa sig.
Tränade gym alldeles för ofta och fel, skulle det visa sig.

Se nu på bilden igen. Det har inte hänt JÄTTEMYCKET mellan bild två och fyra. Visst det är skillnad och synar man det, så är det självklart en rejäl skillnad. Men för mig, på bilderna, är den stora förändringen mellan bild ett och sex, den som är viktigast.

Poängen med hela inlägget på Instagram var att visa på att allt inte händer eller BEHÖVER hända på en och samma gång.

Är du som jag, som vill ha resultat och på pappret att det ”går bra” direkt. Att inte behöva vänta flera månader på att se skillnad i spegeln eller på gymmet? Jag lovar att du/vi inte är ensamma om detta.

Vi (mig själv inkluderat) måste lära att se långsiktigt. Att lära sig av kunskapen som finns där ute och inte skynda för mycket. Så är du en som tittar i spegeln, när du ”kört igång”, efter tre, fyra, sju veckor? Ta det lugnt. Resultaten kommer. Fokusera på det du gör, lär dig av vad du gör, fortsätt på den väg du tror på och som du lagt upp just din plan för att följa. 

Precis som jag skrev på Instagram, så har David och Pavle på smartarefitness.se och deras podd, byggt på otroligt med kunskap för mig. Bit efter bit har jag kunnat lägga ett eget pussel, jämföra med vad jag själv upplevt och börjat förstå det jag trodde jag redan förstod.

Många av Er som kommit så här långt i texten följer säkert redan grabbarna på smartarefitness och vet vilka de är, men gör du inte det… gör dig själv en tjänst och börja lyssna på deras podd.

Så som jag tränade under perioden i slutet av 2018 gav mig enorm motivation. Jag fick snabbt resultat och blev peppad att lära mig mer och bli ännu bättre framåt. Efter det kom (så kallade) bakslag och jag fick kämpa mer för varje framsteg än det var värt.
Jag säger inte att allt var dåligt under de där månaderna som bilden visar, långt ifrån faktiskt, men jag säger samtidigt att det finns mycket som kunder varit mycket bättre med mer kunskap och med lugnare tempo.
Under den viktnedgången och den träningsperioden lärde jag mig också enormt mycket och framförallt lärde känna min kropp. Den kunskapen och känslan finns också kvar, men fungerar snarare nu som erfarenhet, än som måttstock!

Tack

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *